Maak werk van je zaak: een aanrader!

Ben je werkzoekend of werk je deeltijds en zou je graag een eigen zaak starten? “Maak werk van je zaak” is er om je te helpen om je droom waar te maken! Geen statuut zoals de Springplank naar zelfstandige, maar een traject vol nuttige opleidingen en persoonlijke begeleiding.


Een deur die plots opengaat …

In mijn vorige blog “5 weetjes over de Springplank naar zelfstandige” kon je lezen dat na een lange zoektocht plots een deur voor mij openging. Pas toen ik al zes maanden het statuut “Springplank naar zelfstandige” had, kwam ik te weten dat er iets bestond als het traject “Maak werk van je zaak”, een samenwerking tussen Syntra, VDAB en ESF. Een consulent van de VDAB vertelde me over dit traject en ik was meteen verkocht. Eindelijk iets gevonden dat bij mij paste en mij zou begeleiden bij mijn start als vertaler in hoofdberoep.

Enkele weken later was ik aanwezig op een collectieve infosessie bij Syntra Midden-Vlaanderen in Gent. Ik kwam alles te weten over de inhoud van “Maak werk van je zaak”, het verschil met Starterslabo en, heel belangrijk, wat precies van mij werd verwacht. De week erna volgde een intakegesprek met startersadviseur Anja De Kezel en ik voelde meteen dat het goed zat. Ik was supergemotiveerd om er helemaal voor te gaan.

De perfecte match … ook voor jou?

Natuurlijk is “Maak werk van je zaak” niet voor iedereen de ideale oplossing. Je moet voldoen aan enkele voorwaarden en je project moet haalbaar zijn. Of dit traject past bij jouw situatie ontdek je snel op de website van Syntra. Als je instapt is het de bedoeling dat je na maximaal een jaar start met je eigen zaak. Als je nog niet helemaal zeker bent of dit wel is wat je wil, dan is “Maak werk van je zaak” dus niet voor jou. In mijn geval was dit de perfecte match: ik was 100 % zeker van mijn zaak en dankzij dit traject kon ik de begeleiding krijgen die ik nodig had.

Het traject in drie stappen

Stel, je voldoet aan de voorwaarden, je volgde de infosessie en je hebt interesse om in stappen in het traject “Maak werk van je zaak”. Wat dan? Wel, het traject bestaat uit drie fases:

  1. individueel intakegesprek
  2. oriënteringsfase
  3. begeleidingsfase

Eerst en vooral word je uitgenodigd voor een individueel intakegesprek met een startersadviseur, in mijn geval Anja. Tijdens dit gesprek bespreek je je ondernemersplannen en wordt je idee beoordeeld. Als dit positief is, kan je van start gaan met de oriënteringsfase. Op basis van je opleidingsbudget kies je allerlei workshops en opleidingen uit de “menukaart” van Maak werk van je zaak en ga je aan de slag met je businessplan. Daarnaast stel je een persoonlijk ontwikkelingsplan op om te werken aan je ondernemerscompetenties. De begeleidingsfase bereidt je uiteindelijk voor op de opstart van je zaak. Je kunt in deze fase nog steeds gebruikmaken van je budget om cursussen te volgen uit de “menukaart”. De oriënterings- en begeleidingsfase duren beide maximaal 6 maanden. Hierna is het de bedoeling om werkelijk te starten als zelfstandige.

De recentste versie van de menukaart van Maak werk van je zaak kun je downloaden via de website van Syntra.

Interesse?

Denk je na het lezen van deze blog dat het traject Maak werk van je zaak iets voor jou is of heb je nog twijfels? Je kunt steeds meer info vragen aan de startersadviseurs. Hun contactgegevens vind je op de website van Syntra. Wil je meer weten over mijn persoonlijke ervaring, stuur me dan gerust een mailtje!

Vertaling of revisie nodig?


Stuur mij een mailtje of vul het contactformulier in en ontvang zo spoedig mogelijk een vrijblijvende offerte voor de vertaling en/of revisie van je tekst.

Contact opnemen