6 voornemens voor 2020 en een terugblik op 2019

De eerste maand van 2020 loopt al bijna op zijn einde. Hoog tijd dus om nog snel even terug te blikken op 2019 … en om mijn voornemens voor 2020 neer te pennen. Het afgelopen jaar waagde ik me aan een grote sprong. Na vier jaar vallen en opstaan in bijberoep zette ik in juli eindelijk de stap naar hoofdberoep. Over mijn jaren als vertaler in bijberoep en de weg naar deze spong zal ik het later hebben in een ander blogartikel. Nu wil ik vooral focussen op wat ik de voorbije maanden heb bereikt en wat ik hoop te verbeteren in 2020.


Even terugblikken

Visitekaartje

Mijn aanloop naar de sprong naar zelfstandige in hoofdberoep ging gepaard met grote plannen voor een nieuwe website en de start van deze blog. Bij de oprichting van Linguali in 2015 had ik zelf een eenvoudige website gemaakt met Wix, op dat moment voldoende om mee te starten. Ik was toen ook best fier op het resultaat en kreeg er regelmatig complimentjes over.

Maar na verloop van tijd was mijn site niet meer accuraat en besliste ik om het professioneler aan te pakken. Ik nam een webdesigner onder de arm en samen zochten we een manier om de nieuwe website van Linguali vorm te geven. Ik schreef de teksten, liet ze vertalen, plande een fotoshoot en in september werd mijn nieuwe “visitekaartje” de wijde wereld ingestuurd.

Blijven groeien

Met LSP.expert, de managementtool waarmee ik werk, kan ik heel snel zien wat Linguali het voorbije jaar heeft bereikt. Twee dingen vallen mij meteen op:

  • de “goede” klanten van het jaar voordien zijn gebleven en er staan bovenaan het lijstje ook enkele nieuwe namen;
  • mijn jaaromzet is zo goed als verdubbeld (wat ook nodig was aangezien dit sinds juli mijn hoofdberoep is).

Allemaal heel leuk om te zien, maar het kan (en moet) nog beter. Ik heb dan ook enkele voornemens of doelstellingen voor 2020 op professioneel vlak.


Wat ik dit jaar wil bereiken

#1 Werk maken van blogartikels en taaltips

Hoewel ik bij de lancering van mijn nieuwe website echt veel zin had om te bloggen en weer taaltips met jullie te delen zoals vroeger, merk ik dat dit het eerste is wat ik uitstel als het wat drukker wordt. Daar wil ik dus echt werk van maken in 2020.

#2 Meer online zichtbaarheid krijgen

Eigenlijk sluit dit een beetje aan bij mijn eerste voornemen. Ook posten op sociale media schuif ik vaak voor me uit. Ik wil dus op zoek gaan naar een systeem om mijn posts vooraf in te plannen, zodat ik niet elke dag opnieuw tijd hoef te steken in sociale media maar er toch “aanwezig” ben.

#3 Honderd nieuwe volgers verwelkomen

De voorbije vijf jaar kreeg ik jaarlijks ongeveer honderd nieuwe vind-ik-leuks op mijn Facebookpagina. In augustus bestond Linguali vier jaar en had ik 400 volgers. Top! Dankzij een kleine oproep aan mijn volgers vorige week heb ik nu 600 vind-ik-leuks en zit ik dus al ruim op schema tot volgend jaar. Misschien kan ik de lat wat hoger leggen en al meteen voor 700 volgers gaan tegen eind 2020?

#4 Klanten werven

Ik moet eerlijk toegeven dat ik sinds de start van Linguali nog maar één keer zelf potentiële klanten heb aangeschreven. Ik heb toen een honderdtal mails gestuurd en daar heb ik één klant uitgehaald. Geen groot succes? Ik vind van wel, want deze klant was de voorbije jaren mijn grootste bron van vertaalwerk, en dan nog binnen het vakgebied waarin ik me graag zou specialiseren, namelijk toerisme. Toch zou ik dit jaar graag nog zo een paar “grotere” klanten willen hebben om wat meer stabiliteit te vinden.

#5 Meer lezen

Ik heb een stapel boeken liggen over ondernemerschap en marketing voor vertalers en ik zou eindelijk eens tijd willen maken om me erin te verdiepen. Ook in mijn vrije tijd wil ik meer boeken lezen. Dat is er de laatste jaren helemaal niet van gekomen terwijl ik dat best ontspannend vind. Dit weekend ging ik naar een boekenverkoop van de plaatselijke bibliotheek en ik kocht 8 stuks. Zou het mij lukken om die dit jaar allemaal uit te lezen?

#6 Mezelf minder vergelijken met anderen

Mijn laatste voornemen is misschien wel het moeilijkste om waar te maken. Ik merk dat ik mezelf vaak vergelijk met andere vertalers en dat ik daar soms best onzeker van word. Ik neem mezelf dus voor om in het nieuwe jaar gewoon mijn eigen ding te doen en me niet te veel te willen spiegelen aan anderen.


Zo, dit waren mijn voornemens of doelen die ik in 2020 zou willen bereiken. In december volgt een rapportje, beloofd!

Ben je zelf vertaler en heb je nood aan een tool om je te ondersteunen bij je administratie? Dan kan ik LSP.expert ten zeerste aanraden. Je kunt deze tool ontdekken tijdens een gratis proefperiode van 30 dagen. O ja, als je deze link gebruikt om te abonneren krijg ik een kleine beloning! Joepie!

Heb jij nog tips over contentplanning, bloggen, klantenwerving, timemanagement, … laat het mij dan zeker weten!

Vertaling of revisie nodig?


Stuur mij een mailtje of vul het contactformulier in en ontvang zo spoedig mogelijk een vrijblijvende offerte voor de vertaling en/of revisie van je tekst.

Contact opnemen