5 weetjes over de “Springplank naar zelfstandige”

Springplank naar zelfstandige

Denk je erover na om vanuit werkloosheid een nieuwe professionele uitdaging aan te gaan als zelfstandige? Heb je al gehoord van de “Springplank naar zelfstandige”? In deze blog deel ik mijn ervaring met dit statuut en ontdek je de belangrijkste dingen die je moet weten als je hiervan gebruik wilt maken. Veel leesplezier!


Mijn persoonlijke ervaring

Ziekte

Enkele jaren geleden, zo’n jaartje nadat ik afstudeerde en begon met werken, werd ik ziek en was ik lange tijd buiten strijd. Toen ik op een dag tijdens een gesprek met de arbeidsgeneesheer aangaf dat ik om allerlei redenen liever niet wilde terugkeren naar mijn toenmalige job, kreeg ik mijn ontslag om medische redenen.

Voor de mutualiteit was dat meteen ook een reden om de ziekte-uitkering stop te zetten. Aangezien ik werkloos was, kon ik namelijk een werkloosheidsuitkering “genieten”. Om een lang verhaal kort te maken, van de ene dag op de andere zat er niets anders op dan mij te gaan inschrijven als werkzoekende bij de VDAB. Maar klaar om terug te gaan werken was ik op dat moment absoluut niet.

Wat nu?

In het jaar dat ik afstudeerde had ik in de zomer Linguali opgericht. Naast mijn werkloosheid was ik dus ook nog steeds zelfstandige in bijberoep. Het was altijd al mijn droom om volledig zelfstandig aan de slag te gaan. Maar door de aanslepende ziekte lagen mijn vertaalbezigheden helemaal stil en was ik fysiek ook niet in staat om er van de ene dag op de andere weer volop tegenaan te gaan. Het liefst van al wou ik (op mijn tempo) alles geven om iets van Linguali te maken, plan B was een deeltijdse job uitoefenen tot ik weer 100% de oude was. Ik begon dus op te zoeken wat de mogelijkheden waren in mijn specifieke situatie.

Onduidelijk

Helaas, veel wijzer werd ik niet van de informatie die ik op het internet vond. Ik ontdekte wel dat er iets bestond als het statuut van “Springplank naar zelfstandige”, maar het was niet helemaal duidelijk of dat ook kon als je al een zelfstandig bijberoep had. Ook de mensen waarmee ik sprak bij mijn inschrijving bij de VDAB dachten dat ik niet in aanmerking kwam, terwijl dat een tijdje later, tijdens een telefoontje met iemand van de RVA, wel het geval bleek te zijn. Ik bracht de nodige formulieren in orde en wat later had ik officieel het statuut “Springplank naar zelfstandige”. Fijn, dacht ik, nu zorgen dat ik snel beter word zodat ik volop werk kan maken van mijn zaak als zelfstandig vertaler.

Obstakels

De eerste dagen na mijn inschrijving werd ik regelmatig opgebeld door interimkantoren die mijn gegevens hadden gevonden via de VDAB. Logisch, daar stond ik nu ingeschreven als werkzoekende. Maar een fijne deeltijdse job kwam niet uit de bus.

Na enkele maanden werd ik opgeroepen voor een gesprek bij een bemiddelaar van de VDAB. Een ramp. Ik kreeg de opdracht om actief te gaan solliciteren, ook voor jobs die niet binnen mijn vakgebied lagen. Ik moest me inschrijven bij interimkantoren en daar bewijs van leveren. Ik maakte duidelijk dat ik absoluut zelfstandige wilde worden, maar voelde mij niet begrepen.

Dan toch?

Na een lang en lastig gesprek (het leek soms meer op een verhoor) heb ik uiteindelijk kunnen verkrijgen dat ik, in plaats van de opdracht, op gesprek mocht bij een collega. Hij hield zich bezig met werkzoekenden die wilden starten als zelfstandige. En daar ging plots een deur voor mij open …  (daarover lees je meer in een van de volgende blogartikels). Intussen waren we zes maanden verder, de helft van mijn “Springplank”-jaar zat er al op.


5 dingen dit je moet weten over het statuut “Springplank naar zelfstandige”

  1. Vraag aan de juiste instanties of je in aanmerking komt. Het is wel degelijk mogelijk als je al een zelfstandige activiteit uitoefende voor je werkzoekende werd.
  2. Het is en blijft een statuut. Het is geen traject waarin je wordt begeleid naar je start als zelfstandige.
  3. Om je uitkering niet te verliezen onder dit statuut mag je maar een bepaalde omzet draaien. Ligt je dagelijks inkomen hoger dan 14,25 euro, dan zal je uitkering verminderen.
  4. Lees de kleine lettertjes. Je moet namelijk steeds beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Als de VDAB vindt dat een bepaalde job bij je profiel past, dan kan je worden verplicht om te solliciteren.
  5. Je kunt een jaar lang genieten van dit statuut. Bij afloop heb je twee opties: je maakt de sprong en start in hoofdberoep of je vestigt je niet als zelfstandige en blijft een werkloosheidsuitkering ontvangen tijdens je zoektocht naar een job in loondienst.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over het “Springplank”-statuut? Aarzel dan zeker niet om contact met mij op te nemen of neem een kijkje op de website van de RVA.

Vertaling of revisie nodig?


Stuur mij een mailtje of vul het contactformulier in en ontvang zo spoedig mogelijk een vrijblijvende offerte voor de vertaling en/of revisie van je tekst.

Contact opnemen